Lidt om mediebilleder og mandehørm

Et par dage jeg skrev mit indlæg om mediebilleder og søstersolidaritet, stødte jeg på dette debatindlæg på de sociale medier, som fik mig til at spekulere over mediernes mandebillede, som ofte heller ikke er så flatterende:

http://www.altfordamerne.dk/mit-liv/parforhold/anne-sofie-allarp-hold-nu-kaft-mand/

Det er en opfordring til mænd om at droppe deres omtale af dem selv som ofre, der har mistet deres mandighed i parforholdets trummerum af børn og forpligtelser. Indlægget handler om, hvordan mænd i fællesskab dyrker forestillingen om, at de er nogle kastrerede, ynkelige mandslinge, der ligger under tøflen for deres farvekoordinerende og kontrollerende kvinder, der befaler dem til støvsugning og fredagshygge.

Debatøren slutter af med:

Men uanset baggrunden burde den moderne Jeppe på Bjerget tage et grundigt kig i spejlet. Hans privilegier er stort set uændrede, mens ansvaret er blevet mindre, friheden større, og pengene flere. Slet ikke nogen dårlig udvikling, alt taget i betragtning.
Så måske er det på tide, at nogen opfinder nogle lidt mere originale vittigheder om parforholdet, der tager deres udgangspunkt i det 21. århundrede.

Jeg kan da selvfølgelig kun give debatøren ret, at det ville være rart, hvis vi kunne blive fri for at ligge ører til “min kone er pissesur”-retorikken, som især har kørt på DR2 med programserierne “Min kone er skidesur” og “Min kone er stadig skidesur”, som må være absolut det mest ringe tv, DR nogensinde har lavet.

Men igen, som det er tilfældet med mediernes og diverse debatørers fremstilling af kvinder og mødre, så kan jeg slet ikke genkende denne her mand, som nedrakker sin kæreste/kone – og sig selv også. Jeg tror ikke, at jeg har mødt ham, og jeg har dog mødt en del mænd. Findes han overhovedet i virkeligheden som andet end et ubetydeligt mindretal, men overrepræsenteret i medierne af Mads Christensen og ligesindede?

(se f.eks. http://ekstrabladet.dk/nationen/article4185980.ece).

Om den moderne mand er i krise sådan generelt set, skal jeg ikke gøre mig klog på. Det ved de bedst selv. Men jeg ser nu ret mange mænd med barnevogn og et selvtilfreds udtryk. Nu er jeg, i kraft af mit køn, udelukket fra mandehørm. Jeg kan derfor ikke 100 procent være sikker på, at mænd ikke går rundt og kalder deres kærester/koner for “generalen” og begræder tabet af deres maskulinitet, fordi de har taget opvasken, når der ingen kvinder er i selskabet, men ser jeg på de mænd, jeg kender, så er jeg ret overbevist om, det ikke er tilfældet.

 

SjovMedFarsMor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.